Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ο Βασιλικός Πολτός


Βασιλικός Πολτός είναι η κρεμώδης ουσία  που εκρίνεται από τους υποφαρυγγυκούς αδένες των εργατριών μελισσών ηλικίας 15 έως 20 ημερών.
Προορίζεται για την διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας  γιαυτό και ονομάζεται και <<γάλα των μελισσών>>.
Η ονομασία  <<Βασιλικός Πολτός >>έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά  με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή σε όλη την διάρκεια της εκκόλαψης (16 ημέρες).Επίσης και οι ενήλικες. βασίλισσες τρέφονται με πολτό.
Στον βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη μέλισσα  από εργάτρια σε βασίλισα. Η προνύμφη  που προορίζεται να γίνει εργάτρια τρεις (3) ημέρες μόνο θρέφεται με πολτό και τις υπόλοιπες 18 ημέρες μέχρι την εκκόλαψη της (21 ημ.) με γύρη  και μέλι.
Η βασίλισσα εκκολάπτεται πέντε (5) ημέρες νωρίτερα  είναι διπλάσια σε μέγεθος είναι τέλειο θηλυκό την άνοιξη γεννάει κάθε ημέρα το βάρος της σε αυγά (1500), ζει μέχρι και πέντε χρόνια. Η εργάτρια είναι ατελή θηλυκό και ζει λίγους μήνες .Η διαφορά είναι εμφανείς. Το χρώμα του Β.Π. άσπρο – υποκίτρινο με ιδιάζουσα οσμή και γεύση ισχυρά όξινη και υπόπικρη.
Χημική  Σύνθεση
  Ο Β.Π. είναι μία πολύπλοκη ουσία  πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών , ανόργανων στοιχείων, αμινοξέων λιπαρών οξέων και άλλων χρήσιμων ουσιών γι αυτό έχει γίνει αντικείμενο πολλών ιατρικών ερευνών και έχει αποδειχτεί από την επιστήμη οι ευεργετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. O Β.Π. περιέχει ακετυλοχολίνη που έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.
Το  10-υδροξυ-δεκανοικό οξύ είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιακό και βοηθάει στην αντιμετώπιση της ρευματοειδής αρθρίτιδας.
Ο Β.Π. περιέχει γενετήσιες ορμόνες (τεστοστερόλη ,προγεστερόλη ,οιστραδιόλη),ακόμη περιέχει βιταμίνες ,ιχνοστοιχεία, ένζυμα, αμινοξέα που συνδέονται με αριστοτεχνικό τρόπο μεταξύ τους . Ο Β.Π. βοηθάει στην τόνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.