Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Τι είναι το Μέλι

Σύμφωνα με την Νομοθεσία Μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι Μέλισσες του είδους Apis Mellifera από το νέκταρ των φυτών η εκρίσεις από ζωντανά μέρη των φυτών ή εκκρίματα εντόμων που οι μέλισσες συλλέγουν , μεταποιούν εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες που συντελούν στην μετατροπή του, αποθέτουν, αφυδατώνουν, αποθηκεύουν και το φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης προκειμένου να ωριμάσει.
Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις το μέλι είναι τρόφιμο και όχι φάρμακο.
Το Μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Το Ανθόμελο που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το Μέλι από Μελιτώματα που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών που αποζυμούν τα φυτά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το μέλι του πεύκου του έλατου και άλλων δασικών φυτών.

Το μέλι είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης.
Η αξία του μελιού έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια .Στους Αιγυπτιακούς παπύρους πριν από 3500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό. μέσο Στο βιβλίο ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται όταν στην καθημερινή διατροφή υπάρχει το μέλι και το γάλα.Στήν Ελληνική μυθολογία με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη μέλισσα και το νέκταρ αποτελούσε τροφή των θεών του Ολύμπου Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για την θεραπεία πολλών ασθενειών το ίδιο και ο Αριστοτέλης.
Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά αποροφούνται αμέσως γιαυτό το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας, περιέχει ιχνοστοιχεία τα οποία συμβάλουν στον μεταβολισμό και τη θρέψη του οργανισμού.
Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες είναι τονωτικό , αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς ,μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθάει τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, και συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Την αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή του υπόσταση το μέλι την οφείλει στο Υπεροξείδιο του Υδρογόνου.
To Μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη ,είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

 Χημική Σύνθεση Μελιού:
 Το μέλι περιέχει ζάχαρα (Γλυκόζη, φρουκτόζη) Οξέα (οξικό, κιτρικό, Γαλακτικό) μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, θείο, χαλκός ψευδάργυρος, κάλιο, Νάτριο) Περιέχει ένζυμα (Ιμβερτάση, διαστάση και οξειδάση της Γλυκόζης) Πρωτεΐνες και αμινοξέα ( 19 πρωτεΐνες και 18 Αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C και νερό.
Το μέλι περιέχει τουλάχιστο 180 διαφορετικές ουσίες οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι σήμερα να μην μπορέσει να το παράγει τεχνητά παρά την γνωστή του σύνθεση.